(untitled) (ЗВО "Університет трансформації майбутнього", 2026)
У сучасній ринковій економіці результативність діяльності організації визначається її здатністю адаптуватися до змін зовнішнього середовища та ефективно взаємодіяти з цільовими аудиторіями. Маркетинг при цьому виступає не лише функцією, а інтегруючою концепцією управління бізнесом. Для майбутнього менеджера опанування маркетингового інструментарію є важливою умовою формування професійних компетенцій, що забезпечують конкурентоспроможність і розвиток підприємства. Навчальна дисципліна «Маркетинг» є обов’язковим компонентом підготовки бакалаврів за спеціальністю D3 (073) «Менеджмент» і базується на знаннях економічної теорії та основ бізнесу. Її вивчення спрямоване на розуміння взаємозв’язків між функціональними сферами діяльності організації. Метою практичних занять є формування у здобувачів системи прикладних навичок щодо аналізу ринку, дослідження поведінки споживачів, сегментування та позиціонування (STP), а також ефективного управління елементами маркетингового комплексу (4P та 7P для сфери послуг). Основними завданнями дисципліни є: - опанування методів маркетингових досліджень та інформаційних систем; - набуття навичок сегментації, таргетування та позиціонування; - формування вмінь розробляти товарну, цінову, збутову та комунікаційну політики; - застосування інструментів стратегічного аналізу та цифрового маркетингу; - засвоєння методів контролю маркетингової діяльності та оцінки її ефективності (ROI, ROMI). У результаті вивчення дисципліни здобувач повинен: знати: сутність і еволюцію маркетингових концепцій, елементи маркетингового комплексу, основи аналізу попиту і конкуренції, принципи цифрового маркетингу та методи маркетингового аудиту; вміти: сегментувати ринок, обґрунтовувати цінові рішення, формувати канали розподілу, розробляти інтегровані маркетингові комунікації та оцінювати результативність маркетингових зусиль. Практичні заняття передбачають розв’язання задач, аналіз кейсів, участь у дискусіях та виконання індивідуальних завдань, що сприяє розвитку аналітичного мислення та професійних навичок. Система оцінювання знань здобувачів є накопичувальною. Підсумкова оцінка формується з урахуванням результатів роботи на практичних заняттях (виконання кейсів, тестів, участь у дискусіях), самостійної роботи, модульного контролю та іспиту.