(untitled) (ЗВО "Університет трансформації майбутнього", 2026)
У сучасному глобалізованому світі та динамічному цифровому середовищі маркетинг став фундаментальною основою функціонування світової економіки, перетворившись із набору інструментів збуту на стратегічну філософію управління сучасним бізнесом. Ефективність діяльності будь-якого підприємства в умовах висококонкурентного ринку сьогодні значною мірою визначається його здатністю не лише створювати якісний продукт, а й стратегічно мислити, прогнозувати потреби споживачів та вибудовувати довгострокові відносини з цільовими аудиторіями. У системі економічних знань дисципліна «Маркетинг» посідає фундаментальне місце, оскільки вона розкриває складні механізми взаємодії суб’єктів ринку, без розуміння яких неможлива професійна управлінська діяльність. Вивчення цієї дисципліни дозволяє майбутньому менеджеру сформувати цілісне уявлення про закономірності ринкового обігу капіталу через призму задоволення потреб суспільства, що є ключовим чинником прибутковості та виживання організації. Особливе місце в опануванні курсу належить самостійній роботі студентів (СРС). Оскільки маркетингове середовище змінюється надзвичайно швидко, майбутній фахівець повинен володіти навичками автономного пошуку, аналізу та критичного оцінювання актуальної інформації. СРС спрямована на трансформацію теоретичних концептів у практичні інструменти прийняття рішень, що дозволяє здобувачу вищої освіти вийти за межі академічних знань і розвинути креативне стратегічне мислення. Методичні вказівки до СРС структуровані для забезпечення системного підходу до навчання і за кожною темою включають: - теоретичне опрацювання: підготовка відповідей на контрольні питання теми та опрацювання питань для самостійного вивчення; - термінологічний контроль: письмове розкриття змісту базових категорій та дефініцій у робочому зошиті; - діагностика знань: аналіз теоретичних тверджень; - творчо-аналітичний блок: підготовка доповідей, есе та візуальних презентацій; - інформаційне забезпечення: робота з індивідуальним переліком рекомендованої літератури, що подається до кожної теми. Систематичне виконання завдань СРС є обов’язковою умовою допуску до практичних занять і підсумкового іспиту. Поточний контроль здійснюється викладачем через перевірку робочих зошитів, оцінювання активності під час дискусій та результати тестування у системі Moodle. Такий підхід дозволяє здобувачу не лише накопичити необхідну кількість балів протягом семестру, а й забезпечує якісну підготовку до успішного складання іспиту.