(untitled) (ЗВО "Університет трансформації майбутнього", 2026)
Дисципліна спрямована на формування у студентів системного розуміння закономірностей масової поведінки людей у соціальному, культурному та інформаційному середовищі. У курсі розглядаються теоретичні засади психології мас, механізми соціального впливу, феномени натовпу, групової динаміки, конформізму, лідерства та маніпуляцій у публічному просторі. Особлива увага приділяється аналізу сучасних проявів масової свідомості в умовах цифровізації, соціальних мереж, медіа-комунікацій, а також впливу публічного простору — міського, культурного, віртуального — на формування суспільної думки, поведінкових стратегій і соціальної активності громадян. У процесі вивчення дисципліни студенти набувають умінь аналізувати психологічні чинники поведінки мас у різних контекстах (соціальних акціях, політичних рухах, кризових ситуаціях, медіапросторі), застосовувати інструменти психологічного аналізу та прогнозування реакцій публіки. Результатом опанування курсу є формування компетентностей у сфері соціальної психології, комунікації, управління масовими процесами, а також підготовка до професійної діяльності у сферах медіа, PR, соціального управління, державного управління та громадської діяльності. Метою вивчення дисципліни є формування у студентів цілісного уявлення про закономірності масової поведінки, психологічні механізми взаємодії людей у публічному просторі, а також розвиток умінь аналізувати, прогнозувати та регулювати соціально-психологічні процеси у суспільстві. Завдання дисципліни. Основними завданнями курсу є: • Ознайомлення студентів з основними теоріями та концепціями психології мас і соціального впливу. • Вивчення чинників, що визначають поведінку людей у натовпі, групах, соціальних рухах і в публічному просторі. • Формування навичок аналізу соціально-психологічних процесів у сучасному інформаційному та медіа-середовищі. • Розвиток критичного мислення щодо явищ масової свідомості, маніпуляцій, пропаганди та масової комунікації. • Опанування методів дослідження поведінки мас і механізмів впливу публічного простору на індивідуальну та колективну свідомість. • Виховання професійної культури взаємодії у соціумі, відповідального ставлення до інформаційного впливу та публічних дій.