(untitled) (ЗВО "Університет трансформації майбутнього", 2026)
В умовах динамічного розвитку ринкової економіки та посилення впливу цифрового середовища поведінка споживачів набуває ключового значення для формування конкурентоспроможності підприємств. Розуміння механізмів прийняття споживчих рішень, структури потреб, мотиваційних чинників і психологічних процесів є необхідною передумовою ефективного маркетингового управління та побудови довгострокових відносин із клієнтами. Навчальна дисципліна «Поведінка споживача» є вибірковою освітньою компонентою підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності D3 (073) «Менеджмент». Її зміст спрямований на формування системного розуміння закономірностей поведінки індивідуальних та організаційних споживачів, а також на розвиток навичок аналізу факторів, що впливають на процес прийняття рішень про покупку. Особлива увага у процесі вивчення дисципліни приділяється самостійній роботі здобувачів вищої освіти (СРС), яка є важливою складовою опанування навчального матеріалу. Самостійна робота спрямована на поглиблення теоретичних знань, розвиток аналітичного мислення, формування навичок критичного аналізу споживчої поведінки та застосування отриманих знань у практичних ситуаціях. Методичні вказівки до СРС структуровано відповідно до змісту дисципліни та передбачають: - опрацювання теоретичного матеріалу; - засвоєння базових термінів і понять; - виконання тестових, аналітичних і практичних завдань; - підготовку відповідей на контрольні питання; - опрацювання рекомендованих джерел інформації. Практична складова дисципліни (ситуаційні завдання, кейси, дискусії та індивідуальні завдання) використовується як ілюстративна база для закріплення теоретичних положень і розвитку прикладних навичок аналізу споживчої поведінки. Система контролю результатів навчання має накопичувальний характер. Підсумкова оцінка формується на основі результатів виконання самостійної роботи, активності на практичних заняттях, модульного контролю та підсумкового оцінювання у формі диференційованого заліку.