Матеріали гостьової лекції "Громадянське суспільство як суб'єкт політики" / Віталій Кулик, КНЕУ імені Вадима Гетьмана, 27 лютого 2026 (2026)
Лекція присвячена поглибленому вивченню концепції демократії участі та практичних механізмів залучення громадян до процесів прийняття рішень на місцевому рівні. У межах навчального матеріалу проводиться детальний порівняльний аналіз прямої, представницької та деліберативної форм народовладдя, що дозволяє чітко розмежувати ролі громади та владних інститутів у сучасному політичному процесі.Особлива увага приділяється моделі «сходів участі» та рівням партисипації за стандартами Ради Європи, які слугують фундаментом для побудови ефективного діалогу між владою та суспільством.Пропонується практичний інструментарій для реалізації публічних консультацій та впровадження інноваційних методів громадського контролю, базуючись на конституційних правах громадян щодо управління державними справами.Матеріал викладено в рамках циклу дисциплін, що фокусуються на питаннях публічного управління, розвитку місцевого самоврядування та розбудови громадянського суспільства. Такий підхід дозволяє сформувати у здобувачів комплексне розуміння того, як взаємодія між активною громадою та стратегічно орієнтованою владою сприяє підвищенню якості управлінських рішень та зміцненню демократичних інститутів.