Методичні вказівки до виконання кваліфікаційної роботи для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності С4 «Психологія» ОПП «Психологія» усіх форм здобуття освіти/ Укл.: Т.М. Децюк, Т.В. Кухар, Чернігів: ЗВО «Університет трансформації майбутнього», 2026. 46 с. (2026)
Відповідно до Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 року № 2145-VIII, Закону України «Про вищу освіту» від 01 липня 2014 року № 1556-VII, стандарту вищої освіти за спеціальністю С4 «Психологія» галузі знань С «Соціальні науки, журналістика та інформація» затвердженого наказом Міністерства освіти і науки від 24.04.2019 року № 564, атестація здобувачів вищої освіти, що навчаються на другому (магістерському) рівні вищої освіти за спеціальністю С4 «Психологія» здійснюється у формі публічного захисту (демонстрації) кваліфікаційної роботи.Кваліфікаційна робота передбачає самостійне розв’язання складної задачі або комплексної проблеми у сфері психології, що супроводжується проведенням досліджень та/або застосуванням інноваційних підходів та характеризується невизначеністю умов і вимог. У кваліфікаційній роботі не може бути академічного плагіату, фабрикації та фальсифікації результатів дослідження.Кваліфікаційна робота здобувача другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю С4 «Психологія» освітньо-професійної програми «Психологія» є завершальним індивідуальним письмовим дослідженням, що виконується на прикінцевому етапі освітнього процесу. Вона слугує  основним інструментом оцінювання рівня сформованості інтегрованих знань, умінь і професійних компетентностей, здобутих у процесі навчання, та становить невід’ємний компонент атестації здобувача вищої освіти.Метою виконання кваліфікаційної роботи є здійснення комплексного теоретико-прикладного аналізу актуальних проблем у сфері психології, їх наукове осмислення, формування аргументованих висновків і розробка практичних рекомендацій або інноваційних рішень, спрямованих на підвищення ефективності управлінських процесів і систем.Процес підготовки та написання кваліфікаційної роботи забезпечує розвиток здатності здобувача вищої освіти до самостійного дослідження проблем управління, застосування сучасного науково-методичного інструментарію, ухвалення обґрунтованих управлінських рішень, а також формування навичок критичного аналізу отриманих результатів у контексті професійної діяльності. Завдання кваліфікаційної роботи охоплюють як теоретичне й методологічне обґрунтування досліджуваної проблематики, так і практичне використання отриманих результатів.Методичні рекомендації окреслюють логіку та послідовність підготовки кваліфікаційної роботи – від вибору теми й постановки дослідницьких завдань до безпосереднього захисту. У них визначено вимоги до структури, змістового наповнення та оформлення роботи, регламент дотримання календарного плану, критерії оцінювання, положення щодо забезпечення академічної доброчесності, а також наведено практичні орієнтири щодо організації дослідження, інтерпретації результатів і формулювання рекомендацій.Кваліфікаційна робота, що не відповідає визначеним вимогам до змісту й оформлення, порушує графік виконання, не містить результатів самостійного наукового пошуку або має ознаки академічної недоброчесності (зокрема, плагіату), не допускається до захисту.Якісне виконання кваліфікаційної роботи потребує від здобувача вищої освіти високого рівня відповідальності, самостійності та наукової ініціативності, а також ефективної взаємодії з науковим керівником. Дотримання методичних вказівок є запорукою створення змістовної, науково обґрунтованої та академічно доброчесної кваліфікаційної роботи, що відповідає сучасним вимогам до підготовки фахівців у галузі психології.