МАРКЕТИНГ: методичні вказівки до практичних занять для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності D3 (073) «Менеджмент» усіх форм здобуття освіти / Укл.: Т.А. Рябова, І.Б. Рябов. Чернігів: ЗВО «Університет трансформації майбутнього», 2026. 46 с. (2026)
У сучасній ринковій економіці результативність діяльності організації визначається її здатністю адаптуватися до змін зовнішнього середовища та ефективно взаємодіяти з цільовими аудиторіями. Маркетинг при цьому виступає не лише функцією, а інтегруючою концепцією управління бізнесом. Для майбутнього менеджера опанування маркетингового інструментарію є важливою умовою формування професійних компетенцій, що забезпечують конкурентоспроможність і розвиток підприємства.Навчальна дисципліна «Маркетинг» є обов’язковим компонентом підготовки бакалаврів за спеціальністю D3 (073) «Менеджмент» і базується на знаннях економічної теорії та основ бізнесу. Її вивчення спрямоване на розуміння взаємозв’язків між функціональними сферами діяльності організації.Метою практичних занять є формування у здобувачів системи прикладних навичок щодо аналізу ринку, дослідження поведінки споживачів, сегментування та позиціонування (STP), а також ефективного управління елементами маркетингового комплексу (4P та 7P для сфери послуг).Основними завданнями дисципліни є:- опанування методів маркетингових досліджень та інформаційних систем;- набуття навичок сегментації, таргетування та позиціонування;- формування вмінь розробляти товарну, цінову, збутову та комунікаційну політики;- застосування інструментів стратегічного аналізу та цифрового маркетингу;- засвоєння методів контролю маркетингової діяльності та оцінки її ефективності (ROI, ROMI).У результаті вивчення дисципліни здобувач повинен:знати: сутність і еволюцію маркетингових концепцій, елементи маркетингового комплексу, основи аналізу попиту і конкуренції, принципи цифрового маркетингу та методи маркетингового аудиту;вміти: сегментувати ринок, обґрунтовувати цінові рішення, формувати канали розподілу, розробляти інтегровані маркетингові комунікації та оцінювати результативність маркетингових зусиль.Практичні заняття передбачають розв’язання задач, аналіз кейсів, участь у дискусіях та виконання індивідуальних завдань, що сприяє розвитку аналітичного мислення та професійних навичок.Система оцінювання знань здобувачів є накопичувальною. Підсумкова оцінка формується з урахуванням результатів роботи на практичних заняттях (виконання кейсів, тестів, участь у дискусіях), самостійної роботи, модульного контролю та іспиту.