ЕТИКА ТА ДОБРОЧЕСНІСТЬ НА ПУБЛІЧНІЙ СЛУЖБІ. Методичні вказівки до практичних занять та виконання індивідуальних завдань здобувачів другого (до практичних занять та виконання індивідуальних завдань для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності D4 «Публічне управління та адміністрування» всіх форм здобуття освіти / Укл.: Ю.В. Гаврилечко. Чернігів: ЗВО «Університет трансформації майбутнього», 2026. 28 с. (2026)
Методичні вказівки розроблено відповідно до робочої програми навчальної дисципліни «Етика та доброчесність на публічній службі» і спрямовано на формування у здобувачів вищої освіти системних знань про сутність, принципи та механізми забезпечення етики і доброчесності у публічній службі, а також про інституційні та соціальні передумови формування ефективної антикорупційної політики держави.Особлива увага приділяється формуванню здатності аналізувати етичні аспекти діяльності органів публічної влади, виявляти корупційні ризики, критично оцінювати управлінські рішення з позицій законності, справедливості та суспільного інтересу. Вивчення дисципліни сприяє усвідомленню ролі доброчесності як ключової умови ефективності публічного управління, підвищення довіри громадян до держави та забезпечення належного врядування.Засвоєння навчального матеріалу забезпечує розвиток аналітичного мислення, здатності до прийняття етично обґрунтованих управлінських рішень, уміння застосовувати теоретичні положення до аналізу практичних ситуацій, а також формування професійної відповідальності, ціннісних орієнтацій і стійкої мотивації до доброчесної поведінки у сфері публічної служби.Запропоновані методичні вказівки покликані забезпечити єдність теоретичної та практичної підготовки здобувачів вищої освіти шляхом систематизації навчального матеріалу, уніфікації структури навчальних тем та впровадження єдиного підходу до організації практичних занять.Методичні матеріали містять опис тем, питання для обговорення, групові та індивідуальні завдання, ситуаційні кейси, а також зразок виконання практичного завдання з методологічними поясненнями і правильними відповідями, що сприяє глибшому засвоєнню навчального змісту та формуванню практичних компетентностей у сфері забезпечення доброчесності.Використання методичних вказівок забезпечує послідовність і прозорість навчального процесу, створює умови для активної участі здобувачів у практичній діяльності, сприяє об’єктивному оцінюванню результатів навчання та формуванню стійких знань і навичок, необхідних для професійної діяльності в органах публічної влади та утвердження принципів доброчесності у державному управлінні.