Методичні вказівки до практичних занять для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності С4 «Психологія» дисципліни «Інноваційні методи психологічної допомоги» ОПП «Психологія» усіх форм здобуття освіти / Укл.: Т.М. Децюк, К.С, Галкіна, Чернігів: ЗВО «Університет трансформації майбутнього», 2026. 42 с. (2026)
Дисципліна спрямована на формування у здобувачів знань, умінь та навичок щодо використання сучасних інноваційних підходів у наданні психологічної допомоги. Вона розкриває основні тенденції розвитку психологічної практики в умовах цифровізації та глобалізації, інтеграцію новітніх технологій у консультуванні, психотерапії та психокорекції.У межах курсу розглядаються теоретичні засади інновацій у психології, практичні можливості використання арт-терапії, когнітивно-поведінкових технологій нового покоління, коучингових методик, онлайн-консультування та психотерапії з використанням віртуальної та доповненої реальності. Окрема увага приділяється етичним аспектам роботи психолога, питанням безпеки й конфіденційності під час застосування цифрових інструментів.Мета дисципліни «Інноваційні методи соціальної допомоги» полягає в оволодінні студентами фундаментальних знань теорії та практики організації надання психологічної допомоги та використання інноваційних методів у цьому процесі з позиції сучасних державних та європейських стандартів, потреб суспільства та особистості; а також набуття ними відповідних професійних компетенцій, що забезпечують відповідний рівень наукової і професійної підготовки в цій галузі, розроблення на цій основі підходів щодо вдосконалення застосування інноваційних методів психологічної допомоги в діяльності психолога з урахуванням загальнолюдських цінностей та норм професійної етики.Завданнями вивчення навчальної дисципліни є:– сприяння формуванню у майбутнього фахівця соціально-орієнтованого професійного світогляду та психотерапевтичної культури; – формування у студентів системи знань з теорії і практики розробки та застосування інноваційних методів психологічного консультування, психотерапії та психокорекції; – критичне осмислення вітчизняного і закордонного досвіду у сфері організації надання психологічної допомоги та використання інноваційних методів у цьому процесі; – набуття студентами навичок та вмінь самостійно аналізувати проблеми, пов'язані з труднощами в міжособистісних стосунках, а також глибинні особистісні проблеми; – набуття студентами навичок і вмінь розробляти та застосовувати інноваційні– методи психологічної допомоги у індивідуальних та групових формах роботи, спрямованих на задоволення потреб населення у відновленні та збереженні психічного здоров’я. – утвердження цінностей психологічної допомоги та етики психолога.