БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК. Методичні вказівки до практичних занять для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності D3 «Менеджмент» ОПП «Менеджмент» усіх форм здобуття освіти / Укл.: В.В. Гливенко. Чернігів: ЗВО «Університет трансформації майбутнього», 2026. 31 с. (2026)
Бухгалтерський облік відіграє ключову роль у діяльності будь-якого підприємства, установи чи організації незалежно від форми власності та сфери діяльності. Він є основою фінансового управління та важливим інструментом контролю за господарськими процесами. Саме завдяки бухгалтерському обліку формується повна, достовірна та своєчасна інформація про фінансовий стан і результати діяльності суб’єкта господарювання.Основним призначенням бухгалтерського обліку є фіксація, узагальнення та аналіз усіх господарських операцій, що відбуваються на підприємстві. Це дозволяє керівництву приймати обґрунтовані управлінські рішення, планувати подальший розвиток, оцінювати ефективність використання ресурсів і виявляти можливі ризики. Без належного обліку неможливо забезпечити стабільну та прибуткову діяльність підприємства.Важливе значення бухгалтерський облік має і для зовнішніх користувачів інформації. Інвестори, кредитори, банки, податкові органи та інші зацікавлені сторони використовують бухгалтерську звітність для оцінки фінансової надійності підприємства, його платоспроможності та дотримання законодавства. Таким чином, облік сприяє підвищенню довіри до суб’єкта господарювання та прозорості його діяльності.Бухгалтерський облік виконує важливу контрольну функцію. Він допомагає запобігати фінансовим порушенням, зловживанням і нераціональному використанню матеріальних, трудових і грошових ресурсів. Систематичний облік доходів і витрат дозволяє своєчасно виявляти відхилення від планових показників і вживати необхідних заходів для їх усунення.Метою дисципліни є формування системи знань з концептуальної основи ведення бухгалтерського обліку в Україні, а також набуття практичних навичок ведення облікових операцій та складання фінансової звітності відповідно до чинного законодавства та стандартів обліку.У межах дисципліни розглядаються принципи та методи бухгалтерського обліку, система рахунків і подвійного запису, первинна документація, форми бухгалтерського обліку, порядок відображення господарських операцій на рахунках, а також формування інформації для різних рівнів управління та складання фінансової звітності.Методичні вказівки містять назви модулів та тем, що вивчаються, їх змістовне наповнення, план практичних занять, практичні завдання до кожного модуля, перелік рекомендованої літератури.