ПОВЕДІНКА СПОЖИВАЧА: методичні вказівки до самостійної роботи для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності D3 (073) «Менеджмент» усіх форм здобуття освіти / Укл.: Т.А. Рябова, І.Б. Рябов. Чернігів: ЗВО «Університет трансформації майбутнього», 2026. 48 с (2026)
В умовах динамічного розвитку ринкової економіки та посилення впливу цифрового середовища поведінка споживачів набуває ключового значення для формування конкурентоспроможності підприємств. Розуміння механізмів прийняття споживчих рішень, структури потреб, мотиваційних чинників і психологічних процесів є необхідною передумовою ефективного маркетингового управління та побудови довгострокових відносин із клієнтами.Навчальна дисципліна «Поведінка споживача» є вибірковою освітньою компонентою підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності D3 (073) «Менеджмент». Її зміст спрямований на формування системного розуміння закономірностей поведінки індивідуальних та організаційних споживачів, а також на розвиток навичок аналізу факторів, що впливають на процес прийняття рішень про покупку.Особлива увага у процесі вивчення дисципліни приділяється самостійній роботі здобувачів вищої освіти (СРС), яка є важливою складовою опанування навчального матеріалу. Самостійна робота спрямована на поглиблення теоретичних знань, розвиток аналітичного мислення, формування навичок критичного аналізу споживчої поведінки та застосування отриманих знань у практичних ситуаціях.Методичні вказівки до СРС структуровано відповідно до змісту дисципліни та передбачають:- опрацювання теоретичного матеріалу;- засвоєння базових термінів і понять;- виконання тестових, аналітичних і практичних завдань;- підготовку відповідей на контрольні питання;- опрацювання рекомендованих джерел інформації.Практична складова дисципліни (ситуаційні завдання, кейси, дискусії та індивідуальні завдання) використовується як ілюстративна база для закріплення теоретичних положень і розвитку прикладних навичок аналізу споживчої поведінки.Система контролю результатів навчання має накопичувальний характер. Підсумкова оцінка формується на основі результатів виконання самостійної роботи, активності на практичних заняттях, модульного контролю та підсумкового оцінювання у формі диференційованого заліку.