Методичні вказівки до практичних занять для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності С4 «Психологія» дисципліни «Психологічний тренінг: теорія та практика» ОПП «Психологія» усіх форм здобуття освіти / Укл.: Т.М. Децюк, М.П. Чорней. Чернігів: ЗВО «Університет трансформації майбутнього», 2026. 37 с. (2026)
Навчальна дисципліна «Психологічний тренінг: теорія та практика» є важливою складовою професійної підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності С4 «Психологія». Вона спрямована на формування у майбутніх фахівців системного розуміння тренінгу як ефективної форми групової взаємодії, розвитку особистості, набуття професійних компетентностей та організації освітнього процесу.Сучасна практика психологічної діяльності потребує від фахівця не лише ґрунтовних теоретичних знань, а й уміння працювати з групами, створювати безпечний простір для навчання й розвитку, ефективно фасилітувати групові процеси, використовувати інтерактивні методи навчання та здійснювати оцінювання результативності власної діяльності. Саме тому дисципліна поєднує теоретичні засади тренінгової роботи з практичним опануванням методів, технік та інструментів проведення психологічних тренінгів.Методичні рекомендації розроблено з метою надання здобувачам вищої освіти методичної підтримки під час підготовки до практичних занять та виконання індивідуальних завдань. Видання містить плани практичних занять, питання для обговорення та дискусії, письмові й творчі завдання, практичні кейси, а також рекомендації щодо підготовки тренінгових занять.Зміст методичних рекомендацій охоплює ключові теми курсу. Виконання запропонованих завдань сприятиме розвитку професійного мислення, комунікативних, фасилітаційних, організаційних та рефлексивних умінь, необхідних для успішної діяльності психолога. Матеріали методичних рекомендацій можуть бути використані як під час аудиторної роботи, так і в процесі самостійного опрацювання дисципліни.Запропоновані матеріали стануть корисним інструментом для формування практичної готовності майбутніх психологів до проєктування та проведення психологічних тренінгів, а також сприятимуть їхньому професійному становленню та розвитку.